شن‌بازی اضطراب کودکان را کاهش می‌دهد

شن‌بازی اضطراب کودکان را کاهش می‌دهد

اضطراب، یکی از بدترین وضعیت‌هایی است که ممکن است کودکان به آن دچار شده و از حالت نرمال زندگی خارج شوند و به دنبال آن، در تحصیل خود نیز با بن‌بست‌هایی مواجه شوند.

به گزارش گلپونه به نقل از ایسنا، دوران کودکی یکی از مهم‌ترین مراحل زندگی است که در آن شخصیت فرد شکل می‌گیرد. خانواده نخستین کانونی است که کودکان از آن نگرش‌های مثبت، اخلاق، روش‌های ارتباط، مهارت‌های حل مساله و عمل‌کرد بهینه تحصیلی را فرامی‌گیرند.

پژوهش‌ها در مورد اختلالات رفتاری کودکان نشان می‌دهند اضطراب، یکی از رایج‌ترین اختلال‌های روانی کودکان است.

نشانه‌های اضطراب در کودکان

نشانه‌های اضطراب در کودکان عبارت‌اند از: خشم و پرخاشگری، خلق تحریک‌پذیر، رفتارهای تخریب گرایانه، آشفتگی در توجه، تمرکز و حافظه، عدم توانایی در مهار فعالیت‌های حرکتی و اختلال در ارتباط.

برای کاهش اضضراب در کودکان، گونه‌های متعددی از مداخلات درمانی مورد توجه بوده‌اند. ولی یکی از محققان کشور در این رابطه، از یک بازی قدیمی و نشاط‌آور که تقریباً بچّه‌ها به آن علاقه‌مند هستند، نام برده است: «شن‌بازی.»

شن‌بازی پیشرفت تحصیلی به همراه دارد

سعیده خجسته، پژوهش‌گر گروه علوم‌تربیتی دانشگاه پیام‌نور تهران در پژوهش خود، نقش «شن‌بازی» را در کنترل اضطراب و انگیزه‌ی پیشرفت دانش‌آموزان ابتدایی مورد بررسی قرار داده است.

در این مطالعه کاربردی،۵۰ تَن از دانش‌آموزان پایه‌ی سوم ابتدایی شهر کرمان مشارکت داشته‌اند که برای جمع‌آوری اطلاعات پژوهشی مورد نیاز از آن‌ها، از مقیاس‌های استاندارد «اضطراب» و «انگیزه پیشرفت» استفاده شده است.

نتایج این پژوهش نشان داده است که پرداختن به فعالیت «شن‌بازی» توسط این دانش‌آموزان، نه‌تنها باعث کاهش اضطراب آن‌ها شده، بلکه انگیزه‌ی پیشرفت تحصیلی را نیز در آنان ارتقا داده است.

به گفته خجسته، «کودکان از راه شن‌بازی می‌توانند رفتارهای مناسب‌تر و اجتماعی‌تری را ابراز کنند و از آن به‌عنوان معبری برای تخلیه‌ی احساسات و کاهش رفتارهای مضطرب خود، استفاده کنند.»

این محقق می‌افزاید: «شن‌بازی‌درمانی باعث می‌شود دانش‌آموزانی که علاقه‌ای نسبت به یادگیری درس‌ها ندارند، فرصت‌های آموزشی و یادگیری تازه‌ای را به دست آورند که همین موضوع موجب افزایش انگیزه پیشرفت در آن‌ها می‌شود.»

شن‌بازی کنید، حواس جمع شوید

خجسته در تبیین کلی یافته‌های این پژوهش اظهار کرده است: «بزرگ‌ترین فایده شن‌بازی درمانی، در کیفیت غیرکلامی آن نهفته است. شن‌بازی، به سطح پیش‌کلامی خودآگاه نفوذ می‌کند که از راه حواس تقویت می‌شود. درواقع یکی از دلایل جذابیت شن‌بازی در کودکان این است که به هیچ‌گونه مهارت خاصی از جانب کودک، نیاز ندارد.»

بر اساس یافته‌های این پژوهش که در فصل‌نامه‌ی «سلامت روان کودک» منتشر شده‌اند، دانش‌آموزانی که علاقه‌ی چندانی به مباحث درسی و یادگیری ندارند، زمانی که به‌دور از هر دغدغه‌ای، مشغول بازی‌های گروهی هستند و لحظاتی که مسایل ریاضی و ضرب و تقسیم را بر روی شن‌ها می‌نویسند، حتی اگر در حل مسایل ریاضی خطا کنند، می‌توانند به‌آسانی و بدون هرگونه اضطرابی، پاسخ‌های اشتباه را پاک کرده و پاسخ صحیح را جایگزین کنند.

همه‌ی این موارد جالب توجه، کمک می‌کنند که کودک مضطرب و بی‌علاقه به تحصیل، حالت نامطلوب خود را تحت کنترل درآورده و در تحصیل خود نیز گام‌های مؤثرتری بردارد.

 

به اشتراک بگذارید:

golpoonemag.ir/?p=1672

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *