المر، فیل رنگارنگ بامزّه، مهمان کودکان قزوینی شد

المر، فیل رنگارنگ بامزّه، مهمان کودکان قزوینی شد

مرضیه اردکانی

المر(elmer) فیل رنگارنگ چهارخانه و بامزّه‌ای است که هر سال در روز ۲۹ ماه می(۸خردادماه) در سراسر جهان برای او جشن می‌گیرند. کودکان ایرانی هم با اجرای برنامه‌هایی از سوی مربّیان و افراد خلاق، با این فیل دوست داشتنی آشنا می‌شوند.

به گزارش گلپونه کودکان شهر قزوین هم در عصر بهاری پنجم خردادماه ۱۴۰۱ در بوستان‌ ملاخلیلا، میزبان معرف‌ترین فیل دنیا شدند. این کارگاه آموزشی به همّت گروهی از مربّیان تجسمی و نمایش خلاق برگزار شد. بازی، نقّاشی، خواندن سرگذشت و پیام المر، از برنامه‌های اجرا شده‌ی این کارگاه آموزشی بود.

المر می‌گوید:«خودت باش!»

هادی افشار که برگزارکننده این برنامه‌ی آموزشی است؛ در گفت‌وگو با گلپونه می‌گوید: «المر یک فیل رنگارنگ است که می‌خواهد نشان دهد که هر فردی را همان‌طور که هست؛ دوست داشته باش و بپذیر. چون همه‌ی افراد با هم تفاوت‌های بیرونی و درونی زیادی دارند. درست برعکس ضرب‌المثل خواهی نشوی رسوا؛ هم‌رنگ جماعت شو! اتّفاقا المر هم به بحث رنگ می‌پردازد و پیام می‌دهد که خودت باش؛ با هر رنگی که هستی و دوست داری.»

او در ادامه درباره‌ی المر می‌گوید: «این فیل رنگارنگ دوست‌داشتنی تلاش می‌کند که هم‌رنگ فیل‌های دیگر شود. امّا وقتی که واقعیت برملا می‌شود؛ او به حالت قبلش برمی‌گردد. امّا دوستانش ناراحت می‌شوند و می‌گویند که ما تو را با این رنگ‌هایی که هستی دوست داریم.»

دیوید مک‌کی؛ خالق کتاب المر، در این کتاب تجربه‌ی شخصی و داستان زندگی خودش را برای مخاطبان روایت می‌کند. همسر و دختر او رنگین پوست بودند و دوستانش مدام گوش‌زد می‌کردند که آن‌ها رنگ دیگری دارند و با دیگران متفاوت هستند. امّا این نویسنده و تصویرگر انگلیسی بر این اعتقاد بود که دنیای ما پُر از تفاوت است و اگر توانایی درک تفاوت‌ها و احترام‌گذاشتن به آن‌ها را نداشته باشیم دچار مشکلات بسیاری خواهیم شد.

این تسهیل‌گر کودک در ادامه  درباره‌ی نمایش‌های خلاق این برنامه توضیح می‌دهد: «من یازده سال است که هر کجایی که قرار است کاری مشارکتی وجود دارد؛ حاضر هستم. بازی بچّه‌ها اگر مشارکتی باشد برایشان خیلی سودمندتر است. حتّی نظر بچّه‌ها در مورد بازی خیلی مهم است. برای نمونه ما امروز بازی «گرگم به هوا» را با نظر بچّه‌ها برگزار کردیم. در این بازی به هر کودک یک‌بار نقش گرگ را دادیم که هر کدام از آن‌ها بتوانند تجربه‌ی دنبال کسی گشتن را داشته باشد. وقتی بازی به شکل تعاملی برگزار شد و بچّه‌ها در همه‌ی نقش‌ها مشارکت داشتند از نتیجه‌ی بازی بسیار راضی‌ بودند.»

متفاوت بودن بد نیست

ندا شفیع کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی که ۶ سال است در حیطه‌ی کودکان و نوجوانان فعالیت می‌کند؛ درباره‌ی این برنامه به ماهنامه‌ی کودک گلپونه توضیح می‌دهد:

کارگاهی که ما برگزار کردیم؛ کارگاه المر هست. المر در واقع یک داستان در مورد یک فیل رنگارنگ است که به خاطر تفاوت‌هایی که با فیل‌های اطراف خود دارد؛ خیلی اذیت می‌شود و می‌خواهد خود را شبیه آن‌ها کند. وقتی شبیه آن‌ها می‌شود؛ متوجه می‌شود که چه‌قدر جای خالی‌اش احساس می‌شود. همه احساس نیاز می‌کنند و می‌گویند که المر کجاست؟ او خیلی خاص بود. تازه المر متوجه می‌شود که این تفاوت چه‌قدر خوب و دلنشین بوده است. در نهایت او تفاوت خودش را می‌پذیرد و دوستش می‌دارد.

آقای مک‌کی با این کتاب به همه پیام می‌دهد که متفاوت بودن بد نیست. قرار نیست فقط هر کسی که در چارچوبی که ما ساختیم قرار داشت خوب باشد. این از لحاظ روان‌شناختی هم یک خطای فکری هست.

وی اضافه می‌کند: همه ما باید تفاوت‌های فردی در دیدگاه‌ها، رفتارها و انتخاب‌ها را بپذیریم و آن‌ها را دوست داشته باشیم، تا هم در ارتباطات‌مان دیگران را آزرده نکنیم و هم عزّت‌نفس خودمان حفظ شود، یعنی خود را با تفاوتی که داریم دوست داشته باشیم.

ما در این کارگاه، اوّل با بچّه‌ها تمرین‌های گرم کردن انجام دادیم تا آن‌ها آماده‌ی فعالیت شوند. آن‌ها خودشان را به هم‌دیگر معرفی کردند، و در حرکت‌های متفاوتی از خود نشان دادند.

در ادامه کمی بازی کردیم، کتاب خواندیم و یک فعّالیت تجسمی انجام دادیم که روی یک کاغذ رولی بزرگ، بچّه‌ها یک فیل خیلی بزرگ کشیدند. بعد از بچّه‌ها خواستیم هر کدام داخل این فیل خودشان را به هر شکلی که دوست دارند نقّاشی بکشند. یکی لاغر، یکی چاق یکی کشید، یکی بدون دست و یکی هم با دست‌های بالا و هر کودکی هرطور که دوست داشت در این فضای باز خودش را کشید.

 

 

بیشتر در این‌باره بخوانید:
اِلمر می‌گوید تفاوت‌ها را بپذیر و به آن‌ها احترام بگذار

 

 

 

 

 

 

 

 

 

به اشتراک بگذارید:

golpoonemag.ir/?p=5094

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *