صفحه‌ی ویژه‌ی هفته‌ی کتاب و کتاب‌خوانی

به مناسبت روز جهانی فلسفه برای کودکان کتاب‌های فلسفی بخوانید

یاسمن رضاییان

کتاب‌ها به خودی خود می‌توانند ذهن کودک را باز کنند و به او فرصت اندیشیدن می‌دهند. بنابراین، هر نوع کتابی که کودک می‌خواند، چه شعر و چه داستان و چه کتاب‌های علمی و دانستنی، مفید است. امّا در کنار این کتاب‌ها لازم است سراغ کتاب‌هایی بروید که مضمونی فلسفی دارند و کودک را به اندیشیدن دعوت می‌کنند. البته منظورمان از کتاب‌های فلسفی آن‌هایی نیست که به مکاتب فلسفی به زبان ساده می‌پردازند. کتاب‌هایی که با کمک داستان‌هایشان کودک می‌تواند به موضوعی مشخص فکر کند. این موضوع‌ها می‌توانند مفاهیمی مانند خود، جهان پیرامون، آسمان و خلقت درون آن‌ها، مفهوم زندگی و مرگ و بالأخره موضوعی مانند خدا و چیستی ماهیت او باشند.

اگر تا به حال سراغ چنین کتاب‌هایی نرفته‌اید ما در گلپونه به مناسبت ۱۹ نوامبر، روز جهانی فلسفه چند عنوان از کتاب‌های فلسفه برای کودکان را به شما معرفی می‌کنیم. تا بتوانید با کتاب‌های خوب این تمرین را شروع کنید:

 

 

می‌توانم یک من دیگر بسازم؟

نویسنده و تصویرگر: شینسوکه یوشی‌تکه

ترجمه: رضی هیرمندی

نشر افق

کتاب  می‌توانم یک من دیگر بسازم؟ را اینجا خرید کنید

شاید سیب باشد

نویسنده و تصویرگر: شینسوکه یوشی‌تکه

ترجمه: رضی هیرمندی

نشر افق

کتاب شاید سیب باشد را این‌جا بخرید

یک گرفتاری دیگر

نویسنده: شینسوکه یوشی‌تکه

تصویرگر: آنا هگلو

ترجمه: رضی هیرمندی

نشر: ماهک

کتاب یک گرفتاری دیگر را این‌جا بخرید

تق‌تق، ماا، گاوهایی که تایپ می‌کنند

نویسنده: دورین کرونین

تصویرگر: دورین کرونین

مترجم: اکرم حسن

ناشر: آفرینگان

کتاب تق‌تق، ماا، گاوهایی که تایپ می‌کنند را این‌جا بخرید

همه‌ی آن‌ها یک گربه دیدند

نویسنده: برندن ونزل

مترجم: کیوان عبیدی آشتیانی

نشر: طوطی

کتاب همه‌ی آن‌ها یک گربه دیدند را این‌جا بخرید

مجموعه‌کتاب‌های جغد در خانه

نویسنده و تصویرگر: آرنولد لوبل

مترجم: معصومه بشرا

نشر: آنگاه

مجموعه‌کتاب‌های جغد در خانه را این‌جا بخرید

یک‌بار دیگر قورباغه

نویسنده: حمیدرضا توکلی

تصویرگر: علی خدایی

ناشر: حکمت سینا

کتاب یک‌بار دیگر قورباغه را این‌جا بخرید

مجموعه‌کتاب‌های چرا؟

نویسنده: اسکار برنیفیه

تصویر: دلفین دوران

مترجم: رویا خوئی

نشر: پیدایش

مجموعه‌کتاب‌های چرا؟ را این‌جا بخرید

از این طرف نگاه کن

نویسنده و تصویرگر: علی خدایی

ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

مجموعه‌کتاب‌های چرا؟ را این‌جا بخرید

مجموعه ‌‌کتاب‌های تابستان

نوسنده: اُسا لیند

مترجم: نامدار ناصر قصری

ناشر: پریان

مجموعه ‌‌کتاب‌های تابستان را این‌جا بخرید

 

 

معرفی عنوان «لاک‌پشت پرنده» و چگونگی فعالیت آن

لاک‌پشت پرنده، کتاب‌های خوب را به شما معرفی می‌کند

یاسمن رضائیان

شاید شما هم جزو آن دسته از بزرگ‌ترهایی هستید که یکی از دغدغه‌هایتان انتخاب کتاب خوب برای کودکان است. در این مواقع باید چه کار کرد؟ حتماً یکی از راه‌ها این است سراغ کتاب‌هایی برویم که جایزه‌ای گرفته‌اند. امّا محدودیت این روش این‌جاست که در کشورهای دیگر جایزه‌های ادبی متعددی به کتاب‌های کودک و نوجوان داده می‌شود امّا در ایران این‌طور نیست. اگر بخواهیم به چنین روشی اکتفا کنیم از کتاب‌های خوب کودکان که به قلم نویسندگان ایرانی نوشته شده‌اند محروم می‌شویم. پس باید چه کار کرد؟

به گزارش گلپونه، لاک‌پشت پرنده با هدف معرفی کتاب‌های برتر کودک و نوجوان آمد تا به دغدغه‌ی شما پاسخ بدهد. لاک‌پشت پرنده در پایان هر فصل از سال، با همکاری مؤسسه‌ی شهرکتاب و فصلنامه‌ی تخصصی پژوهشنامه‌ی ادبیات کودک و نوجوان، فهرستی از بهترین کتاب‌های ادبیات کودک و نوجوان را منتشر می‌کند. به تازگی نیز سی و چهارمین فهرست کتاب لاک‌پشت پرنده منتشر شده است.

لاک‌پشت پرنده چه‌طور به کتاب‌ها امتیاز می‌دهد؟

در پایان هر فصل، گروهی از داوران، کارشناسان، منتقدان و نویسندگان حوزه‌ی کودک و نوجوان کتاب‌های منتشرشده را می‌خوانند و به آن‌ها امتیاز می‌دهند. ملاک‌های لاک‌پشت پرنده برای امتیازدادن به کتاب‌ها در هر دوره با توجه به نیاز روز جامعه‌ی فرهنگی تغییر می‌کند. اما ویژگی‌هایی هستند که در هر شرایطی ثابت‌اند. مثلاً برای این‌که کتابی بتواند نشان لاک‌پشت پرنده بگیرد باید به ظرفیت‌های زبان، نوآوری در حوزه‌ی زبان فارسی و کمک به گسترش و پویایی آن توجه کرده باشد. روحیه و تفکر انتقادی و توانایی پرسش‌گری را در کودک تقویت کند. به پیچیدگی‌های دنیای واقعی کودک، خواسته‌ها و نیازهای کودکان امروز توجه کند و از ساده‌سازی و ساده‌انگاری و تحمیل دنیای بزرگ‌سالانه به کودکان پرهیز کند. به تفاوت‌های فردی کودکان احترام بگذارد و این‌که نویسنده توانسته باشد به سبک شخصی خود و جهانی تازه و منحصر به‌فرد در اثرش دست پیدا کرده باشد.

ادامه گزارش قصّه‌ی قصّه‌گویی من را اینجا بخوانید

 

مهسا ابراهیمی، مربّی و تسهیل‌گر، از کتاب‌خوانی برای کودکان

در روزهای کرونایی می‌گوید

قصّه‌ی قصّه‌گویی من

قصّه از کجا شروع شد؟

همه‌چیز از آن‌جا شروع شد که من بعد از فارغ‌التحصیلی مقطع کارشناسی‌ارشد در رشته‌ی تکنولوژی آموزشی به شهر زادگاهم برگشتم. به دعوت دوستان کانونی در سال ۱۳۹۷مربّی ادبی کارگاه تابستانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مشکین‌شهر شدم. در کارگاه متوجه شدم بچّه‌ها با این‌که عضو کتابخانه‌ی کانون هستند، امّا کم‌تر کتاب به امانت می‌برند و کم‌تر مطالعه می‌کنند، خیلی هم کم پای قصّه‌ها می‌نشینند! در صورتی‌که مطالعه، بلندخوانی و روان‌خوانی از مهم‌ترین راه‌های تقویت نوشتن بچّه‌ها و پرورش خلاقیت است. و از آن‌جایی که بعضی از خانواده‌ها نسبت به این مساله نگران بودند، ایده و دغدغه‌ی ترویج کتاب و قصّه‌خوانی در من ایجاد شد.

همان سال فرصتی پیش آمد تا برای نخستین بار در جشنواره‌ی قصّه‌گویی شرکت کنم. کتاب‌هایی که در حوزه‌ی قصّه‌گویی منتشر شده بود را تهیه و شروع به مطالعه کردم.

کتاب‌خوانی؛ لذت بخش‌ترین کار برای کودکان

بعد از این تجربه‌ی شیرین، متوجه شدم که دیدن شور و شوق بچّه‌ها، شنیدن صدای ذوق کردنشان و انجام تجربیاتی شبیه حبس کردن نفس در سینه، هیجان‌زده شدن و سپس چشیدن حس آرامش در طول قصّه و کتاب‌خوانی یکی از لذت بخش‌ترین کارهای دنیاست.

 به حق که همراه شدن با بچّه‌ها و درک و احساس این تجربیات، می‌تواند حس رضایت را در هر فردی ایجاد کند. به‌همین‌خاطر، تصمیم گرفتم تمرین کنم، تا یک قصّه‌گو شوم. امّا باید بگویم ازکجا و چه‌طور کار را شروع کردم.

ادامه گزارش قصّه‌ی قصّه‌گویی من را اینجا بخوانید

 

 

شعر

•••

بابای کتاب‌خوان

•••

سروده‌ی نفیسه جعفرپور 

•••

تصویرگر: ملیحه شاه علی

•••

قار و قار و قار

همگی خبر

آقا کلاغه

باز شده پدر

•••

خیلی شلوغه

توو باغِ پسته

مهمونا میان

دسته به دسته

•••

از حالا به بعد

بابا تو خونه

بَرا جوجه‌هاش

کتاب می‌خونه

 

به اشتراک بگذارید:

golpoonemag.ir/?p=2011

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *